Ervaringen

CI ervaringen. Astrid: ik kon meteen horen

Nepgeluid

Als kind was ik al slechthorend. Ik had een gehoorverlies van ongeveer 35% en kreeg gehoorapparaten. Deze vond ik vreselijk. Voor mij was dit ’nepgeluid’ en daarom droeg ik ze niet. Ik had er erg veel last van. Op school zat ik voorin, hierdoor kon ik goed meekomen met de lesstof maar ik miste alle grapjes en communicatie achter mij en voelde ik me vaak een buitenbeentje. Toen ik naar het voortgezet onderwijs ging was mijn gehoor zo slecht dat ik uiteindelijk toch mijn gehoorapparaten ben gaan gebruiken. Met gehoorapparaten in en liplezen lukte het, maar ik had er erg veel hinder van en dat maakte me soms verdrietig. Later kreeg ik kinderen en ik had het gevoel mijn kinderen niet goed te kunnen opvoeden doordat ik de gesprekken tussen mijn kinderen onderling miste. Ook kon ik mijn beroep als ziekenverzorgende niet meer uitoefenen. Een hele tijd ging het me met liplezen goed af, maar op een gegeven moment was mijn gehoor te slecht geworden.

Ik kwam in aanmerking voor een bilaterale implantatie.

Drie jaar geleden was ik weer voor controle bij de audioloog en was mijn gehoor weer achteruit gegaan. Ik zag mezelf als zwaar gehandicapt en had voor mezelf al besloten dat ik wilde vragen of er andere mogelijkheden waren om weer te kunnen horen. Dit bleek niet nodig want mijn KNO-arts in het AMC begon er zelf al over. Ik zou in aanmerking komen voor een bilaterale implantatie, dus een CI in beide oren. Toch vond ik de beslissing heel erg moeilijk, ik was erg nerveus. De eerste paar dagen en nachten ben ik heel erg gaan twijfelen. Een implantatie is onomkeerbaar en de klankkleur met een CI is niet te vergelijken met natuurlijk horen. Wat en hoe je na de implantatie zou horen kan niemand je vertellen. Omdat ik met mijn hoorsituatie erg ongelukkig was, heb ik toch de beslissing genomen de uitdaging aan te gaan. Ik was blij dat de twee implantaties in twee verschillende stappen uitgevoerd werden, als het horen erg tegen zou vallen kon ik altijd nog van de tweede implantatie afzien.

In augustus 2013 was het dan zover, de eerste CI werd geplaatst. De revalidatie ging niet snel en niet langzaam. Soms was ik gefrustreerd en teleurgesteld. Hoewel het een enorme verbetering was, had ik gehoopt nog beter te kunnen horen, dat viel me iets tegen. Wel kon ik luisteren zonder liplezen! En ook hoorde ik nieuwe geluiden: krekels, kikkers, vogels, nooit gehoord in mijn jeugd. Ongeveer 2 jaar later werd de tweede CI geplaatst. De revalidatie van dit tweede implantaat was een lachertje, ik kon meteen horen! Deze kant klinkt ook heel anders, er zijn veel meer bastonen. De frustratie is nu veel minder, alles gaat beter met de 2e CI erbij. Met één CI hoorde ik in de natuur de vogeltjes, hartstikke leuk, maar je ziet ze niet. Nu met mijn tweede CI kijk ik meteen de goede kant op.

Hoe mijn leven er nu uit ziet? Kleurrijk!

Ik doe wekelijks aan bodyshape. Ik kon nooit verstaan wat de instructrice zei. Sinds de tweede implantatie hoor ik bijvoorbeeld ’trek je buik aan’!! Dat maakt het sporten veel leuker en efficiënter. In het algemeen gaat alles veel gemakkelijker. Met twee CI’s is luisteren minder vermoeiend, versta ik beter, klinkt muziek veel mooier en kan ik goed meedoen in de groep.

Een tijdje terug kreeg ik de mogelijkheid weer in de zorg te gaan werken. Hoewel ik nerveus was voelde ik me sterk genoeg om weer terug te keren naar mijn vroegere beroep verzorgende in de thuiszorg. Ik schrok wel toen ik zag, dat er veel mobiel getelefoneerd diende te worden. Maar met de meegeleverde Artone Bluetooth loopset kan ik redelijk goed en storingsvrij mobiel telefoneren. Toen ik draadloos ging telefoneren snapte mijn omgeving daar niets van. Nu pak ik de telefoon erbij, zodat duidelijk is dat ik aan het telefoneren ben. Ook steek ik op mijn werk mijn haar altijd op. Dan weet iedereen meteen: die mevrouw heeft echt wat.

Met gehoorapparaten zag ik mezelf als gehandicapt, nu is het goed en leefbaar. Laatst in de sauna had ik maar 1 audioprocessor opgezet. Wat een verschil! De volgende keer spendeer ik 2 WaterWear hoesjes zodat ik bilateraal horen kan, dat is het zeker waard.

Lees hier meer over de ervaringen van onze dragers en hoe zij dankzij MED-EL het leven weer horen.

Bedankt voor uw bericht. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

Stuur ons een bericht

Veld is verplicht

John Doe

Veld is verplicht

name@mail.com

Veld is verplicht

What do you think?

Bericht verzenden

Reactie wordt verwerkt

Sorry. Er is een fout opgetreden. Probeer het opnieuw.

Bedankt voor uw feedback. Uw reactie wordt na goedkeuring gepubliceerd.

Laat uw reactie achter