Technologie

Complete gids met vragen over MRI met een gehoorimplantaat

U heeft te horen gekregen dat u een MRI-scan krijgt, en u weet niet goed wat u moet verwachten. Met een MED-EL cochleair implantaat heeft u niets om u zorgen over te maken.

Wij hebben een lijst voor u samengesteld met de meest gestelde vragen over MRI en een cochleair implantaat. Zo leest u hoe de scan verloopt en hoe u zich kunt voorbereiden en leest u waarom MED-EL bekend is als “de beste keus voor MRI”.

Wat is een MRI precies?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Medische experts voeren de test uit zodat ze in uw lichaam kunnen kijken. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een MRI nodig hebben. Zo kan het dat uw arts een ziekte wil diagnostiseren, maar het kan ook een vervolgscan zijn na een operatie. MRI’s komen vaak voor – vroeg of laat krijgen de meeste mensen ermee te maken.

Wat gebeurt er tijdens een MRI?

U gaat liggen op een tafel, waarna u een tunnel inschuift. Als de machine aan gaat, vraagt de technicus u om stil te liggen zodat hij/zij het beste beeld ontvangt. De technicus zit in de kamer ernaast, maar communiceert met u via camera en microfoon. U kunt een knopje indrukken als u zich niet prettig voelt, en de technicus kan binnenkomen als u hulp nodig heeft.

Hoe lang duurt een MRI scan?

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals welk lichaamsdeel wordt gescand, het type apparaat en de resolutie van de scan. De scan kan een kwartier tot negentig minuten duren. Uw arts vertelt u van tevoren hoe lang uw scan duurt.

Kan ik een MRI onderzoek ondergaan met mijn cochleair implantaat?

Jazeker! Alle MED-EL cochleaire implantaten zijn bestand tegen 1.5 Tesla, de lage resolutie scan. Ons nieuwste gehoorimplantaat, SYNCHRONY, is ook geschikt voor een hoge resolutie scan in de 3.0 Tesla.

Waarom is dat alleen mogelijk met SYNCHRONY?

De magneet van de SYNCHRONY is anders dan de andere CI-magneten. Door het unieke ontwerp hebben de magnetische krachten van de MRI geen invloed op deze magneet, en kan hij niet uit zijn plek worden getrokken.

  • Geen operatie
  • Geen ongemak
  • Geen uitvalrisico

Kan ik mijn audioprocessor dragen tijdens de scan?

Helaas niet, omdat de MRI-scanner deze kan beschadigen. Hetzelfde geldt voor oorbellen, horloges, hoortoestellen, kunstgebitten en andere voorwerpen met metaal.

Merk ik iets van mijn implantaat tijdens de scan?

De meeste mensen, vooral degenen met SYNCHRONY, zeggen dat ze niets van hun implantaat merken. Sommigen horen een zacht tikkend geluid tijdens de scan. Met de bijzondere magneet van de SYNCHRONY voelt u geen pijn of trekkrachten tijdens de scan.

Een vriend/vriendin met een implantaat vertelde me dat hij/zij geen MRI kon krijgen. Hadden zij dan ongelijk?

Nee, waarschijnlijk klopt dit. Als dit al een poosje geleden is, kan dat heel goed zo zijn geweest. De technologie op het gebied van cochleaire implantaten is flink vooruitgegaan de afgelopen jaren.

Het kan ook zijn dat uw vriend/kennis een CI van een ander bedrijf heeft. Ieder type implantaat reageert anders op een MRI. Als u een CI hebt van een ander bedrijf dan MED-EL, neem dan contact op met dat bedrijf om erachter te komen of een scan mogelijk is.

Ik werd afgewezen voor een MRI afspraak vanwege mijn CI. Help!

Hoe goed een radioloog of arts ook is, ze hebben niet altijd alle kennis over elk medisch product op de markt. Misschien bent u de eerste CI-patiënt waar ze mee te maken hebben, en weten ze niet hoe ze dat het beste kunnen aanpakken.

Vraag uw kliniek om contact te leggen met MED-EL. Wij kunnen uitleggen welke scans mogelijk zijn met uw implantaat en verdere vragen beantwoorden. Het helpt ook om de Belangrijke Veiligheidsinformatie handleiding te downloaden en deze naar uw radioloog of kliniek te sturen.

Ik heb gehoord dat ik de magneet operatief moet laten verwijderen – klopt dat?

Niet bij MED-EL. Al onze implantaten zijn goedgekeurd voor een 1.5 Tesla MRI zonder dat daar enige operatie voor nodig is. Zoals hierboven staat, is ons SYNCHRONY-implantaat ook geschikt voor 3.0 Tesla scans, zonder dat de magneet verwijderd hoeft te worden.

U kunt dus gewoon een afspraak maken en een MRI ondergaan zoals iedere andere patiënt. Het is niet nodig om extra afspraken te maken voor een operatie of controle, en u heeft geen uitvalrisico.

Ik heb gehoord dat een 1.5 Tesla MRI meestal goed genoeg is. Vanwaar alle nadruk op de 3.0 Tesla MRI?

Een 1.5 Tesla MRI is meestal goed genoeg, maar in sommige situaties geeft de arts de voorkeur aan een 3.0 Tesla MRI. Een 3.0 Tesla is gedetailleerder, zodat er beter te zien is wat er in het lichaam gebeurt. Dit leidt weer tot een snellere diagnose, effectievere behandeling en beter zicht op uw ontwikkeling. In veel klinieken zijn Tesla 1.5’s bovendien vervangen door 3.0’s Tesla MRI’s.

Waarom zie ik soms foto’s van mensen met een hoofdverband?

Bij sommige CI’s is het nodig om een verband om het hoofd te binden. Hierdoor blijft de magneet op zijn plek. Bij het nieuwste MED-EL implantaat is er echter geen hoofdverband meer nodig! Onze magneet is op zo’n manier ontworpen dat het geschikt is voor een MRI, en u geen hoofdverband nodig heeft om de magneet op de plaats te houden.

Kunnen BONEBRIDGE dragers ook een MRI ondergaan?

Jazeker, niet alleen CI-dragers hebben deze luxe. Met een BONEBDRIDGE kunt u een MRI krijgen in een 1.5 Tesla MRI. Het is ook mogelijk met de laatste generatie van de VIBRANT SOUNDBRIDGE. Net als bij CI’s is er geen operatie nodig voor magneetverwijdering en hoeft u ook geen hoofdverband te dragen. U kunt op precies dezelfde manier een MRI ondergaan als iemand zonder gehoorimplantaat.

Nog even samenvattend. Ik kan een MRI-scan ondergaan met mijn implantaat net zoals ieder andere patiënt. Zonder dat de magneet operatief verwijderd hoeft te worden of dat ik een hoofdverband om moet. En ik zou niks van mijn cochleair implantaat moeten voelen tijdens de scan. Dat klinkt erg goed!

Zeker! En dat is waarom MED-EL bekend is als “de beste keus voor MRI”.

Bedankt voor uw bericht. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

Stuur ons een bericht

Veld is verplicht

John Doe

Veld is verplicht

name@mail.com

Veld is verplicht

What do you think?

Bericht verzenden

Reactie wordt verwerkt

Sorry. Er is een fout opgetreden. Probeer het opnieuw.

Bedankt voor uw feedback. Uw reactie wordt na goedkeuring gepubliceerd.

Laat uw reactie achter